1 ноември – Ден на народните будители

Всеки народ има велики празници, но само българският народ чества Деня на своите будители! На този ден всички българи отдаваме почит на създателите и пазителите на българската духовност – от раждането на писменото слово, през Средновековието, през петвековното османско владичество, завършило с над стогодишно Национално възраждане и освободителни борби.

 

Във връзка с  празника, учениците от Начално училище „Тодор Г. Влайков“ изразиха своето уважение и признателност към делото на народните будители: Първокласниците от Начално училище „Тодор Г. Влайков“ изразиха своето уважение и признателност към делото на народните будители с колективно рецитиране на стихчета „На будителите скромни българинът китка свива“. Второкласниците работиха екипно по класове и създадоха табла посветени на  възрожденци, писатели, борци за свобода, учители, книжовници…. Третите класове имаха среща с г-жа Николина Божкова – историк и председател на НЧ „Напредък 1869“. Четвърти клас изнесоха литературно-музикална програма „Поклон, будители народни!“. Ученици от групите за целодневна организация на учебния ден I-IV клас,  участваха със свои рисунки в училищния конкурс „Портрет на народен будител“ и изработиха табла.

 

Първи клас: https://youtube.com/shorts/ynvugmwcFGU?feature=share

Четвърти клас: https://youtu.be/YNqUu5TLdSY

 

По повод 1 ноември – Ден на народните будители в НУ „Тодор Г. Влайков“ се проведе конкурс за детска рисунка на тема „Почит към народните будители“. Учениците проявиха голям интерес и взеха участие в него с вълнение и гордост към делото на родните будители.

Целта на съревнованието е да стимулира развитието на детското творчество и въображение, да насочи вниманието на учениците към делата на народните будители, да предизвика чувства на национална гордост и родолюбие.
Комисията по Културна дейност и украса към НУ „Тодор Влайков“ обяви наградените участници:
1 клас: 1 място – Виктория Иванова; 2 място – Моника Димитрова; 3 място – Калоян Стефанов
2 клас: 1 място – Теодора Лилова; 2 място – Никол Велчева; 3 място – Крисия Ангелова
3 клас: 1 място – Мария-Антоанета Мечкарова; 2 място – Лора Даракова; 3 място – Емили Азманова
4 клас: 1 място – Силвия Ангелова; 2 място – Яница Якимова; 3 място – Елеонора Николова

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *